Jelovarnik vodopad

Vodopad Jelovarnik je najviši vodopad u Srbiji. Sa svim svojim kaskadama, visok je oko 70 metara, tačnije 71m. Tokom cele godine ima vodu, a u letnjem periodu količina vode u rečici i vodopadu može biti manja. Deo je rečice narodnog naziva “Sedam suza” koja je ime dobila po sedam izvora koji spajanjem obrazuju ovu rečicu.

Jelovarnik vodopad

Kako doći do vodopada Jelovarnik?

Na raskrsnici iznad Brzeća, kod spomenika Mramor, skreće se desno na makadam i onda između dva makadamska puta birate levi koji vodi ka dole. Putokaza za vodopad uglavnom nema, sve dok se baš ne približite. Na putu ka vodopadu prolazi se pored više starih i trošnih seoskih kuća, ali u kojima i dalje žive stariji ljudi. Popričajte obavezno sa njima, oni su živa enciklopedija, njima i vama će dan biti lepši posle kratkog druženja i razmene makar i samo par reči.  Makadamski put je jako dobrog kvaliteta tako da možete ići skoro svakim automobilom (osim ako baš nije spušten), do krajnje tačke gde možete parkirati auto i ući u mali lepo uređeni parkić oko samog vodopada. Uspon pešice traje nekih 5 do 10 minuta.

Jelovarnik vodopad Brzeće

Ukoliko ste avanturista i volite šetnju, iz Brzeća se možete pešaka uputiti do vodopada, lepa je pešačka tura a nije zahtevna. Vodopad je jako kasno pronađen, tek 1998. godine, a njegova lepota je očaravajuća. Za spretnije, možete se okolnom stazom popeti do gornjeg dela vodopada, samo budite jako pažljivi jer je jako strmo a zbog vlage i klizavo.

Vodopad Jelovarnik se nalazi na par kilometara od Brzeća, u oblasti Jelovarnik, po kojoj je i dobio ime, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1500 metara, 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha. Smešten je u gustoj šumi bukve, smrče i planinskog javora.

Ukoliko volite šetnju i prirodu a imate kondiciju, uputite se ka ovoj atrakciji. Par sati šetnje, udisanja svežeg i nezagađenog planinskog vazduha će okrepiti organizam i ispuniti vas pozitivnom energijom.

Vodopad Jelovarnik predstavlja turističku atrakciju Brzeća i Kopaonika, a obavezan je rezultat pretrage za upit Šta obići u BrzećuBrzeće – šta videti i obići.

 

Comments

 • No comments yet.
 • Add a comment

  Apartman Ema – smeštaj blizu gondole

  povoljno, apartman opremljen u planinskom stilu, do 4 osobe, kuhinja, kupatilo, peškiri i posteljina, parking, skijašnica...Apartman Ema Brzece - smestaj blizu gondole, povoljno

   

  Apartman Nina – smeštaj KOD GONDOLE, idealno za skijaše

  POVOLJNO, moderan novi apartman sa kaminom, 4 zvezdice, sa spavaćom sobom, za 6 osobe, ski ormarić, parkingApartman Nina Brzece - smestaj kod gondole, povoljno