Vodopad Jelovarnik

Vodopad Jelovarnik u Brzeću je najviši vodopad u Srbiji. Sa svim svojim kaskadama, visok je oko 70 metara, tačnije 71m. Tokom cele godine ima vodu, a u letnjem periodu količina vode u rečici i vodopadu može biti manja. Deo je rečice narodnog naziva “Sedam suza” koja je ime dobila po sedam izvora koji spajanjem obrazuju ovu rečicu.

Apartman Nina – smeštaj KOD GONDOLE, idealno za skijaše

POVOLJNO, apartman sa kaminom, 4 zvezdice, spavaća soba, 6 osobe, ski ormarić, parking...Apartman Nina Brzece - smestaj kod gondole, povoljno

Jelovarnik vodopad

Kako doći do vodopada Jelovarnik?

Na raskrsnici iznad Brzeća, kod spomenika Mramor, skreće se desno na makadam i onda između dva makadamska puta birate levi koji vodi ka dole. Udaljenost od glavnog puta i spomenika je tačno 6km. Putokaza za vodopad uglavnom nema, sve dok se baš ne približite. Na putu ka vodopadu prolazi se pored više starih i trošnih seoskih kuća, ali u kojima i dalje žive stariji ljudi. Popričajte obavezno sa njima, oni su živa enciklopedija, njima i vama će dan biti lepši posle kratkog druženja i razmene makar i samo par reči.  Makadamski put je jako dobrog kvaliteta tako da možete ići skoro svakim automobilom (osim ako baš nije spušten), do krajnje tačke gde možete parkirati auto i ući u mali lepo uređeni parkić oko samog vodopada. Uspon pešice traje otprilike 5 minuta.

Jelovarnik vodopad Brzeće

Apartman Ema, Brzeće - Kopaonik, BLIZU GONDOLE

Za 4 osobe, kamin, ski ostava, besplatan parking, kompletno opremljeno...

Apartman Ema, Kopaonik - Brzeće, BLIZU GONDOLE Kopaonik-Brzeće

Ukoliko ste avanturista i volite šetnju, iz Brzeća se možete pešaka uputiti do vodopada, lepa je pešačka tura a nije zahtevna. Vodopad je jako kasno pronađen, tek 1998. godine, a njegova lepota je očaravajuća. Za spretnije, možete se okolnom stazom popeti do gornjeg dela vodopada, samo budite jako pažljivi jer je jako strmo a zbog vlage i klizavo.

Vodopad Jelovarnik se nalazi na par kilometara od Brzeća, u oblasti Jelovarnik, po kojoj je i dobio ime, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1500 metara, 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha. Smešten je u gustoj šumi bukve, smrče i planinskog javora.

Ukoliko volite šetnju i prirodu a imate kondiciju, uputite se ka ovoj atrakciji. Par sati šetnje, udisanja svežeg i nezagađenog planinskog vazduha će okrepiti organizam i ispuniti vas pozitivnom energijom. Ponesite sendvič za osveženje i podjite na vreme, ujutru, dan će vam biti ispunjen u prirodi i lepom ambijentu.

Vodopad Jelovarnik fotografije

Vodopad Jelovarnik predstavlja turističku atrakciju Brzeća i Kopaonika, a obavezan je rezultat pretrage za upit Šta obići u BrzećuBrzeće – šta videti i obići.

 

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment