Svetilište Metođe na Kopaoniku

Svetilište Metođe – informacije o atrakciji

Svetilište Metođe je zaštićeno prirodno dobro, nalazi se na nadmorskoj visini od 1 450 metara i postoji zapis da se još od 3. veka nalazi na tom mestu. Posvećena je velikomučeniku svetom Metodiju, episkopu grada Patre Likijske. Smatra se jednim od najmističnijih lokacija u Srbiji, a prostire se desno od Brzećke reke.
Metođe

Apartman Nina – smeštaj KOD GONDOLE, idealno za skijaše

POVOLJNO, apartman sa kaminom, 4 zvezdice, spavaća soba, 6 osobe, ski ormarić, parking...Apartman Nina Brzece - smestaj kod gondole, povoljno

Istorija Svetilišta Metođe

Crkva koja se nalazi u pećini je nastala još u tursko vreme i na samoj litici kako bi ljudi mogli da je posećuju, krijući se od Turaka. Od 1504. godine se u crkvi obeležava dan posvećen svetom Metodiju. Turci su te godine naterali rudare da siđu u rudnik i kopaju, kada je počelo nevreme, rudari su nastradali. Od tada se obeležava ovaj dan kako bi zauvek ostali u sećanju. Vekovima unazad, svakog 3. jula, na dan Sv. sveštenomučenika Metodija, sakupljao se ovde silan svet, dolazio u pećinu, molio se Bogu i iz slapa vode koja izvire u samoj crkvici tražio leka raznim boljkama i slabostima.

Šta videti u Svetilištu Metođe?

Vekovima se baš na ovom mestu, 3. jula, okupljao narod i molio se Bogu. Iza same crkvice, praktično u njoj samoj, niz stenu se nalazi izvor vode, koji se oduvek smatrao lekovitim. Na zidu možete videti fresku sv. Metodija, a na komadu kamena sliku Bogorodice sa malim Hristom.

Na putu ka crkvi možete videti i gejzir, posvećen despotu Stefanu Lazareviću, koji je nastao pre nekoliko decenija, sa istom visinom i količinom vode, tokom svih ovih godina. Za sve ljubitelje šetnje i posetioce Kopaonika organizuje se pešačka tura Kopaonik-Metođe, srednje težine sa usponom, od 6 do 7 sati hoda.

Apartman Ema, Brzeće - Kopaonik, BLIZU GONDOLE

Za 4 osobe, kamin, ski ostava, besplatan parking, kompletno opremljeno...

Apartman Ema, Kopaonik - Brzeće, BLIZU GONDOLE Kopaonik-Brzeće

Kako doći do Svetilišta Metođe?

Do Metođa možete doći starim makadamskim putem koji počinje zelenom rampom i nalazi se na 14. kilometru puta Brzeće – Kopaonik. Preko brda i kozijim stazicama se stiže do litice i pećine. Trebaće vam oko 45 minuta hoda do pećine, a 20 minuta do gejzira.

Pitate se šta još videti u Brzeću i okolini? Posetite stranicu Šta obići u BrzećuBrzeće – šta videti i obići.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment