Na Kopaoniku zabeleženi udari vetra od čak 108 km/h, većina ski instalacija ne radi

Jaki olujni udari nad Srbijom, nevreme obara drveće i nosi krovove: Evo kada se očekuje slabljenje vetra

Najjači udari vetra zabeleženi su na širem području Zlatibora i Zlatara, dok su na Kopaoniku zabeleženi udari vetra od čak 108 km/h

Prognoza vremena za Kopaonik

Apartman Nina – smeštaj KOD GONDOLE, idealno za skijaše

POVOLJNO, apartman sa kaminom, 4 zvezdice, spavaća soba, 6 osobe, ski ormarić, parking...Apartman Nina Brzece - smestaj kod gondole, povoljno

Foto-kolaž: Shutterstock, Telegraf

Srbija je ovog vikenda pod uticajem snažnog ciklona sa zapada Evrope i centralnog Mediterana.

Apartman Ema, Brzeće - Kopaonik, BLIZU GONDOLE

Za 4 osobe, kamin, ski ostava, besplatan parking, kompletno opremljeno...

Apartman Ema, Kopaonik - Brzeće, BLIZU GONDOLE Kopaonik-Brzeće

Ovakva sinoptička situacija dovela je do veoma izraženog jugozapadnog strujanja, uz priliv vrlo tople vazdušne mase sa severa Afrike i uz temperaturei do 20°C, dok su prethodnih dana dostizale i 22-23°C.

Sinoptička situacija

Foto: W2U

Bilo je i dosta oblaka, ponegde i slabe kiše.

Ciklon je doneo i veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska, pa je bilo veoma vetrovito.

Sinoptička situacija

Foto: W2U

Ovog vikenda u Srbiji duva veoma jak južni i jugozapadni vetar, u planinskim predelima sa olujnim udarima od 100 km/h. Najjači udari vetra zabeleženi su na širem području Zlatibora i Zlatara, dok prognoza za Kopaonik – na Kopaoniku su zabeleženi udari vetra od čak 108 km/h.

Jak vetar koji od juče ne prestaje da duva pravi probleme širom Zlatiborskog okruga – izvaljuje drveće, obara kontenjere. Vetar koji duva brzinom od 20 do 80 kilometara na čas pričinjava velike štete i na širem području Kosova i Metohije.

Najači udari vetra su u regionu Prištine gde su vatrogasne službe od sinoć intervenisale u 12 slučaja.

Vetar, Priština

Foto: N.Z.

Vatrogasne i bezbednosne službe su savetovale građanima da se drže dalje od objekata u izgradnji sa kojih je tokom protekla 24 časa vetar skidao lim i druge materijale koji „predstavljaju opasnost po bezbednost građana“.

Oko pojedinih objekata, poput objekta u izgradnji nove zgrade opštine Priština postavljena je žuta traka upozorenja i zabrane prolaska sporednim ulicama.

U Prugovcu, prigradskom naselju Prištine, vetar je odneo krov sa poslovno – stambenog objekta pričinivši veliku materijalnu štetu.

Građanima je upućen apel da izbegavaju kretanje po parkovima zbog mogućeg obaranja stabala i grana sa drveća.

Naime, ni u Prijepolju situacija nije ništa bolja. Vetar je čak okrenuo semafor za 90 stepeni što je u tom trenutku „pomutilo“ vozače koji su se našli na toj raskrsnici, javlja naš reporter.

Ovaj incident se dogodio na magistralnom putu kroz Prijepolje, koji spaja Srbiju i Crnu Goru, kod isključenja sa magistrale u grad, koje je regulisano semaforom. Vozači kada su shvatili o čemu je reč, postupili su po saobraćajnim propisima u situaciji kada ovakve raskrsnice nisu regulisane svetlosnim saobraćajnim znakom, te nije došlo do veće drame.

Istovremeno, u košavskom području duva jak jugoistočni vetar, povremeno sa olujnim udarima, na jugu Banata od 90 km/h, koliko je zabeleženo na području Vršca.

Veoma jaka košava duva ovog vikenda i u Beogradu.

Inače, vetar je fenskog efekta, pa je ujedno u pitanju vrlo topao vetar, uz visoke temperature vazduha koje odgovoraju prosečnim vrednostima za aptil. Tokom većeg dela prethodne noći zahvaljujući košavi i fenskom efektu vetra, temperatura u Beogradu nije padala ispod 15°C.

 

Dobra vest je da će vetar u toku večeri potpuno oslabiti.

U ponedeljak se očekuje da jugoistočni vetar bude u skretanju na severozapadni i to po prodoru hladnog fronta, pri čemu bi bio i pojačan.

U utorak će u većem delu Srbije duvati jak severozapadni vetar, naročito na istoku Srbije. Međutim, intenzitet vetra neće biti ni približan vetru ovog vikenda.

Nakon pravog prolećnog vremena, sedmica pred nama doneće nam padavine i zahlađenje. Kiša se očekuje u nižim, sneg na višim planinama.

Sinoptička situacija

Foto: W2U

Sinoptička situacija

Foto: w2u

Prema trenutnim prognozama nema na vidku da nas očekuje ono pravo zimsko zahlađenje sa snegom i u nižim predelima, ali će vreme bar po temperaturama više biti nalik kalendaru, naročito posle 20. februara.

(Telegraf.rs)

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment