Kopaonik planina – Informacije i opis

Planina Kopaonik – Zima 2022/2023, veliki izbor smeštaja hotelskog i apartmanskog tipa. Kopaonik (poznat i kao Srebrna planina) predstavlja najveći planinski masiv u Srbiji. Ovaj planinski masiv je dobio naziv po velikom rudnom bogatstvu koje je na njemu eksploatisano još od srednjeg veka, a na njegovom širem prostoru je smešten čitav niz kulturno-istorijskih spomenika iz perioda od 12. do 15. veka. Planina Kopaonik ima najviši vrh  Pančićev vrh (2.017 m), na kome se nalazi i mauzolej posvećen ovom čuvenom srpskom prirodnjaku. Jedan deo čini zaštićena zona u svojstvu Nacionalnog parka Kopaonik“, u okviru koga postoji veliki broj zaštićenih prirodnih celina. Na njemu se nalazi i najveći skijaški centar u Srbiji. Sa skoro 200 sunčanih dana godišnje, Kopaonik zaslužuje svoje drugo ime Sunčana planina“. Zahvaljujući razvijenom turističkom centru sa savremenim hotelima i pratećim objektima,  predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji.

Apartman Nina – smeštaj KOD GONDOLE, idealno za skijaše

POVOLJNO, apartman sa kaminom, 4 zvezdice, spavaća soba, 6 osobe, ski ormarić, parking...Apartman Nina Brzece - smestaj kod gondole, povoljno

Koipaonik planina - skijanje

Ovaj planinski masiv, koji se pruža od severozapada ka jugoistoku zemlje, dostiže dužinu i do 75km dok u svom najširem delu dostiže širinu i do 40km. Najviši deo ovog planinskog masiva je prostrana površ Ravni Kopaonik, oko koje se dižu Suvo Rudište sa Pančićevim vrhom i vrhovima Karaman (1.934 m) i Gobelja (1.834 m). Jugoistočno od Suvog Rudišta, greben Kopaonika je sužen i raščlanjen u niz plastastih uzvišenja: Čardak (1.590 m), Šatorica (1.750 m) i Oštro koplje (1.789 m), između kojih su široke presedline. Ljubitelji planinarenja imaju priliku da na ovoj planini testiraju svoje sposobnosti ali i da se uživo upoznaju sa “divljinom” ove planine, koja je svojom magijom omađijala i našeg čuvenog prirodnjaka Josifa Pančića, po kome je najviši vrh ove planine poneo ime ali i postao mesto njegove večne“ kuće. Mauzolej Josifa Pančića nalazi se na Pančićevom vrhu (2.017 m) i predstavlja nezaobilazan lokalitet svim posetiocima Kopaonika. Atraktivnost leži u izuzetnoj dinamici njegovog reljefa. Prostrani planinski pašnjaci guste zimzelene i mešovite šume, kao i planinski vrhovi sa kojih se vide Šar planina, Stara Planina kao i ostale okolne planine ostaju u neizbrisivom sećanju svih koji su posetili ovu planinsku lepoticu, te ne propustite vašu šansu da doživite isto. 

Skijanje na planini Kopaonik

Prosečna godišnja temperatura na Kopaoniku je 3,7 °C. Sneg počinje krajem novembra i traje do maja, prosečno 159 dana godišnje. Nivo padavina je veći od 1000 mm godišnje. Kopaonik danas predstavlja najveći i najvažniji ski centar naše zemlje i u okviru njega raspolaže sa 50 km uređenih alpskih ski staza,  raspolaže sa preko 50 kilometra uređenih alpskih staza od čega su 3 FIS staze za slalom i veleslalom. Staze opslužuje sistem od 24 žičare ukupnog kapciteta 30.000 skijaša na čas, što ga svrstava i u red najvećih ski centara u ovom delu Evrope. Centar raspolaže sa 1 šestosedom, 7 četvoroseda (4 isklopiva – 6.600 skijaša na čas i 3 obična – 4.200 skijaša na čas), 3 dvosedešnice, 3 ski lifta tipa sidro, 8 ski liftova tipa tanjir i 3 vezna ski lifta. Od staza raspolaže sa 15 lakih, 10 srednjih i 7 teških staza.

Apartman Ema, Brzeće - Kopaonik, BLIZU GONDOLE

Za 4 osobe, kamin, ski ostava, besplatan parking, kompletno opremljeno...

Apartman Ema, Kopaonik - Brzeće, BLIZU GONDOLE Kopaonik-Brzeće

Kopaonik planina

Provod na Kopaoniku

Kopaonik je poznat po odličnom provodu za uslove planinskog skijaškog centra. U toku dana i nakon skijanja možete uživati u kafićima, barovima, klubovima i restoranima do jutarnjih časova. Preporučujemo za mlade skijaše, kao i za porodice sa decom zbog brojnih dečijih sadržaja.

Ski Centar Kopaonik

Kopaonik je najveći, najpoznatiji i najposećeniji skijaški centar u Srbiji. Spada u centre I kategorije. Sadrži ski staze za alpsko i nordijsko skijanje, svih kategorija težine. Noćno skijanje, omogućeno je na osvetljenoj stazi “Malo jezero”. Sistem žičara je odličan i povezuje i opslužuje sve skijaške staze na Kopaoniku. Sistem se sastoji od ski liftova i žičara tipa dvosed, četvorosed i šestosed. Mašine za veštački sneg obezbeđuju skijašku sezonu i u nepovoljnim vremenskim uslovima po sezonu skijanja. Ski centar je idealan za porodice sa decom za koju su obezbeđena 2 dečija ski lifta.

Kopaonik ski centar

Ski centar Kopaonik

 • Ski centar “Kopaonik” nalazi se na nadmorskoj visini od 1056-2017 m.
 • Skijaška sezona traje od novembra do maja.
 • Visoka skijaška sezona traje od sredine decembra do sredine marta.

 

Planina Kopaonik ski staze i žičare

Staze po kategoriji težine:

  • lake staze – 30 km
  • srednje teške staze – 19 km
  • teške staze – 6 km

 

Gondola:

  • Brzeće – Mali Karaman, vožnja traje 12 minuta

 

Žičare i ski liftovi:

 • dvosed – 2
 • četvorosed – 7
 • šestosed – 3
 • ski liftovi – 12
 • Radno vreme staza: 08.30h – 16.30h
 • Snowpark na raspolaganju.
 • Noćno skijanje na raspolaganju na stazama “Malo jezero” i „Karaman greben“.
 • Parking – plaća se dnevna karta na nekom od uličnih parkinga na otvorenom ili parking u javnoj garaži.
 • Udaljenost od Beograda 276 km /
 • Kopaonik je od Beograda udaljen oko 300 km (3h 30 min. vožnje). Od Novog Sada, udaljen je 370 km, a od Niša 118 km. Najbliži gradovi su Raška udaljena 33 km, Brus 39 km, Aleksandrovac 57 km, Novi Pazar 53 km i Kruševac 88 km.

Smeštaj na Kopaoniku – Kopaonik planina i Brzeće apartmani izdavanje

Kao najveći i najpoznatiji zimski turistički centar u Srbiji Kopaonik ima puno smeštaja za izdavanje. Kopaonik smeštaj – lako ga je pronaći s obzirom da ima puno apartmana, soba, vikendica i hotela. Cene smeštaja na Kopaoniku su visoke, zato se mnogi turisti opredeljuju za smeštaj u Brzeću koje je u podnožju Kopaonika ali gondolom za samo 12 minuta se izlazi na najlepše ski staze na Kopaoniku.

Comments

 • No comments yet.
 • Add a comment