Ski staza Bela reka 3 – NAJAVA – Skijanje iznad 1500 metara

Ski staza Bela reka 3, najava je Skijališta Srbije da će se završiti za narednu ski sezonu.  Pretpostavke da će se u budućnosti, zbog visokih temperatura i promene klime, mnoga skijališta okrenuti letnjem turizmu umesto zimskom, o čemu je pre nekoliko dana izveštavala i eKapija, po svemu sudeći ne stoje kada je reč o našim najpoznatijim skijalištima. Bar ne u slučaju Kopaonika i Stare planine, navode za eKapiju u JP Skijališta Srbije.

Apartman Nina – smeštaj KOD GONDOLE, idealno za skijaše

POVOLJNO, apartman sa kaminom, 4 zvezdice, spavaća soba, 6 osobe, ski ormarić, parking...Apartman Nina Brzece - smestaj kod gondole, povoljno

Skijanje ubuduće samo iznad 1.500 metara? – Skijališta Srbije kažu da „nema zime“ i najavljuju razvoj Golije

Na osnovu višegodišnjih praćenja temperatura i broja snežnih dana, prognoze u tekstu koji smo nedavno objavili kažu da bi se za 50 godina moglo očekivati da na visokim Alpima skijaška sezona počne krajem decembra ili početkom januara, a da bi se završavala u martu. Pri čemu bi se mnogi skijaški centri na nižim nadmorskim visinama pre ili kasnije jednostavno povukli sa tržišta.

Iako, naravno, prate i globalne i nacionalne meteorološke prognoze, u Skijalištima Srbije nisu tako pesimistični i veruju da je prošla i aktuelna sezona nešto što se i u prošlosti ciklično dešavalo. Kako kažu, na svakih 5-6 godina dese se ovakve godine.

Nova ski staza Bela reka 3

Apartman Ema, Brzeće - Kopaonik, BLIZU GONDOLE

Za 4 osobe, kamin, ski ostava, besplatan parking, kompletno opremljeno...

Apartman Ema, Kopaonik - Brzeće, BLIZU GONDOLE Kopaonik-Brzeće
– Recimo, takva je bila, kažu, 2002. godina. Opet, sa druge strane, 2019. godina je zapamćena kao godina sa vrlo obimnim snežnim padavinama. Ipak, generalno postoji opšta meteorološka prognoza da će u budućnosti skijanja biti na planinama iznad 1.500 metara. A to naši centri Kopaonik i Stara planina i ispunjavaju. Ali nezavisno od toga, mi konstanto ulažemo u sisteme za veštačko osnežavanje. Do iduće sezone, recimo, završićemo novu stazu Bela reka 3, koja će biti i pokrivena ovim sistemima. Time ćemo omogućiti da se do Brzeća spuštaju i manje vešti skijaši – najavljuju u Skijalištima Srbije. Tako će smeštaj u Brzeću zaživeti još više. A smeštaj na Kopaoniku dobiti novu ski stazu koja će biti najduža staza na Kopaoniku.
Skijališta Srbije priznaju da sistem veštačkog osnežavanja nije svemoguć i da za njegov uspešan rad takođe postoje atmosferski uslovi, a te uslove nažalost često ne ispunjava centar Tornik. Najlošija vremenska prilika po sistem veštačkog osnežavanja jeste južni vetar, a njega, kako kažu u Skijalištima, na Torniku baš ima. I upravo ovih dana Tornik nema uslove da bi se staze pokrile veštačkim snegom.

– Kada je reč o Kopaoniku i Staroj planini, tu radimo sve vreme i najčešće u punom kapacitetu, iako je na Kopaoniku ove godine bilo manje snežnih dana i palo je svega oko 45 cm snega. A i to je u nekoliko toplih talasa nestalo. Što znači da naši sistemi rade punom parom. Najpre u centru skijališta i najčešćim bazama skijaša, a onda i na ostalim stazama. Recimo, sad za vikend su bila dva međunarodna takmičenja i na Kopaoniku i na Staroj planini – kažu u Skijalištima.

Pregršt sadržaja za letnju sezonu

Istina, kao i sve skijaške destinacije širom sveta, i u našim skijaškim centrima nastoje da održe priliv turista tokom cele godine. I zato se pre više od 10 godina krenulo sa ulaganjima za letnje sadržaje. Na Kopaoniku sada, kao rezultat, postoje sadržaji poput letnje ski (plastične) staze za skijanje, boba na šinama, zip-lajna, avantura parka, tjubinga, mountain cart-a (vožnja trotočkašem), staza za planinski biciklizam, iznajmljivanja električnih bicikala, panoramske vožnje žičarom. Na Torniku, recimo, postoji još više staza za biciklizam, kao i panoramsko razgledanje i teren za mini-golf.- Ako izuzmemo jedan kratak period između zime i leta, kada se radi provera rada i servis svih sistema, mi u ova dva centra gotovo da nemamo pauze. Istina je da je Stara planina više u funkciji zimskog turizma, ali kod Stare planine je problem to što su skijaški kapaciteti veći od smeštajnih, tako da tu treba se ulaže u smeštajne kapacitete – navode u Skijalištima, dodajući da je u svim njihovim centrima između zimske i letnje sezone razvijen kongresni i sportski turizam, kao i tim bildinzi.

Izvor: eKapija, Danijela Stanimirović-Gavrilov

Link: https://www.ekapija.com/news/4587516/skijanje-ubuduce-samo-iznad-1500-metara-skijalista-srbije-kazu-da-nema-zime

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment